Perkins Eastman | Danbury Hospital

Danbury Hospital

Danbury, Connecticut
Perkins Eastman has been working with Danbury Hospital for more than ten years, completing more than seven projects.

Major projects:
Antepartum Suite: Designed to reflect a five-star hotel room environment for mothers who need to be on hospital bed rest due to issues during pregnancy. The Suite features high-end finishes, spacious bathroom with wheelchair access and storage, and sleeping accommodations for the family.

Biomedical Research Institute: Research and Development Laboratory focusing on Cancer, Cardiology, Obstetrics, and Gynecology Research, with open and dedicated laboratories and rooms, and a Lyme Disease Research Facility. The facility also includes conferencing capabilities and full administrative/support offices.

Children’s Health and Wellness Center: Interior design, overall brand identity including benchmarking, and evaluation of the tenant improvement package for a consolidation of pediatric specialty areas into one boutique children’s specialty practice. The design goal was to position the Center as the region’s premier children’s specialty center for diabetic, psychiatric, asthma, and nutritional care while ensuring the environment aligned with the hospital’s overall patient-centered values.

Inpatient Rehabilitation Relocation and Orthopedic Renovation: Relocation of inpatient rehabilitation unit to allow the inpatient orthopedic unit to expand. The new unit is 14 single-patient rooms with new finishes and upgrades including ventilation and patient ceiling lifts, aligning with the renovation of other bed floors and allowing the hospital’s census to be accommodated in the interim before the new bed tower is developed.

NICU: Relocation and expansion of the NICU, the Hospital’s first official Planetree facility. Featuring 13 private rooms and three twin rooms (that can be configured for multiple births) for a total of 19 beds, main design features include decentralized nursing, direct views to each patient and full-height glazing into the babies’ rooms, teaming area with direct views to patient rooms, and a healing garden visible from patient rooms and the central core. Staff facilities offer direct access to the NICU and can be used for private meetings for parents, visitors, and staff. Overnight facilities are also provided for physicians and physician’s assistants on-call. This project received an AIA Westchester/Mid-Hudson AIA Design Award in 2012.

NICU Roof Garden: Following the Planetree model of healthcare, this healing roof garden and four-season pavilion was developed as part of a master plan concept. This amenity provides private opportunities for respite for families, patients, and staff alike.

Surgical Services Master Plan: This master plan originated from a study of options for PACU expansion. The master plan sought to maximize efficiencies on the current surgical platform and identify opportunities for growth, expansion, and consolidation.
AWARDS
Healthcare Design, Landscape Architecture Awards for Healthcare: Acute Care-Bronze Winner (2013)
AIA Westchester/Mid-Hudson, Design Award: High Award (2012)
Press
Laboratory DesignSustainability in Labs