Perkins Eastman | Civic Center Station

Civic Center Station

Denver, Colorado
Residing on the southern end of Denver’s 16th Street Mall, one of the city’s most trafficked thoroughfares and the main connector to Union Station, is Civic Center Station. With congestion becoming an increasing issue for the former 30+ year-old station, the revitalized Civic Center Station was designed to better accommodate the more than 15,000 daily transit riders  as well as offer a series of safe and iconic public spaces that strengthen the area’s transit ridership experience and create lasting value for the surrounding plaza. The brand new station opened in December 2017.

The redesigned Civic Center Station features cascading staircases and an elevated terrace that affords visitors and commuters uninterrupted views of Broadway, the 16th Street Mall, Civic Center Park, and the Capitol dome. The station's “Lantern Canopy” frames visitors’ view of the Colorado State Capitol Building. Perkins Eastman’s design for Civic Center Station embraces the principles of Open Transit by creating an iconic space that has both function and form – serving transit riders as well as being a destination spot for non-transit users. In addition to accommodating increased traffic, the new Civic Center Square is within close walking distance to the city’s cultural hub, which includes the Denver Public Library, Denver Art Museum, and Clyfford Still Museum.

The revitalization of the Civic Center Transit Center area was a joint consensus between the City of Denver, the Downtown Denver Partnership, Inc., and the Regional Transportation District (RTD). Perkins Eastman served as Design Architect for the project; Short Elliott Hendrickson Inc. (SEH) is Architect of Record.
AWARDS
ENR Mountain States, Best Projects, Colorado/Wyoming/Dakotas: Airport/Transit (2018)
Press
KDVR FOX DenverRTD's Civic Center Station Reopens After Extensive Renovation
The Denver Post$31 Million Civic Center Station Revamp Features More Buses and Better Security
The Denver PostCivic Center Station to get $26 million makeover this summer