Perkins Eastman | The James New York

The James New York

New York, New York
Perkins Eastman and ODA were retained to design a new 70,000 sf, 18-story luxury hotel amid complex zoning regulations that had prohibited previous development attempts from moving forward. The design solution maximizes the site’s dynamic location, creating an unexpected park-like setting. Envisioned as an undulating series of pathways and terraces, it is an urban landscape offering guests a unique experience, and an outstanding platform to absorb the drama of the surrounding city.

The entrance to the hotel, tucked under the landscape, leads to a glass elevator carrying guests over the landscape to a glass lobby 30 feet above the garden and surrounding streets. With interiors by Amanda Sullivan, this double-height space, featuring reception and a lounge, is a dramatic setting in which hotel life and the pulse of the city intermix. Supported by a superstructure of tree-like columns, suites comprise the remainder of the structure. The building’s uppermost level features an open-air pool and terrace lounge, as well as a spa and meeting rooms.

The 114 guest rooms are muted but warm, utilizing a range of modern natural materials. Careful attention was paid to the orientation of bathrooms and beds in each room--offering a unique experience of the city in each room. An extensive curated art collection reflects the area’s recent importance as an epicenter for New York’s art scene. Each floor features fine art and photographed selected to enhance the guest experience.
Press
Hotel ManagementGuestroom Beds Get a More Modern Twist