Rockwood Retirement Community: The Summit / Perkins Eastman

Rockwood Retirement Community: The Summit

Spokane, Washington
Rockwood Retirement Communities in Spokane is a comprehensive Life Plan Community offering a variety of independent living, assisted living, and skilled care options for seniors in eastern Washington State. In an effort to stay relevant to future generations and continue to offer top-tier residential and care services, Perkins Eastman was hired, along with executive architect NAC, to design The Summit, the new 11-story independent living building on Rockwood’s 90-acre South Hill campus. Situated within a pastoral, tree-lined neighborhood in the great Northwest woods, the Summit’s program caters to seniors with an active lifestyle. The tower features 65 independent living apartments, community space, and two levels of underground parking. New amenity spaces include a grand ballroom, chapel, arts center, business center, and library.

The Summit is located atop a butte and features sweeping views of distant mountains, pine forests, and the winding Spokane River. It was these very surroundings that guided the campus master plan and The Summit’s distinct interior layout, and makes the project an exemplary case study in the principles of Biophilic Design. Drawing inspiration from the nearby Spokane River, The Summit’s main corridor follows a snaking path resembling river flow. The experience that comes with slowly turning each corner, and of encountering activities and familiar faces in the adjacent common areas like the bistro, salon, or wellness center, creates a sense of discovery and encourages exploratory behavior. A wandering garden outside achieves the same effect, providing residents with a secure place to enjoy the outdoors and continually circulate the grounds.
AWARDS
Environments for Aging Design Showcase Awards, Honorable Mention (2017)
NAHB Best of 55+ Housing Awards: Best Repositioned Community, Innovation Award (2017)
Press
Senior Housing NewsBest Repositioning 2016: Taking Independent Living to New Heights